Fysiotherapie de VeldenOrthopedische Manuele Therapie

Orthopedische Manuele Therapie
Wat is Orthopedische Manuele Therapie?
Orthopedische manuele therapie is een therapie waarbij, na nauwgezet onderzoek, klachten en stoornissen van het gehele spierskelet van de mens (wervelkolom en ledematen) kunnen worden verholpen. De orthopedische manuele therapie maakt gebruik van een scala aan manuele technieken (de zogenaamde handgrepen, manipulaties) en medische trainingstherapie. In Engeland, Amerika en andere Engelstalige landen worden OMT’ers Chiropractor genoemd.
Wat is een Orthopedisch Manueel Therapeut?
Een orthopedisch manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in orthopedische manuele therapie, door een vijf jaar durende vervolgopleiding bij de Opleiding Orthopedische Manuele Therapie in Delft te volgen. Orthopedisch manueel therapeuten worden verplicht tot na- en bijscholing door de Nederlandse Associatie Orthopedische Manuele Therapie (NAOMT). Dit is de beroepsvereniging voor de in Nederland gevestigde orthopedisch manueel therapeuten. Kenmerkend voor hen is het overleg met andere medici en paramedici die zo nodig betrokken moeten worden bij de beoordeling en of behandeling (denk aan aanvragen beeldvormend onderzoek als X foto’s MRI en/of CT Scans).
Welke klachten kan een Orthopedisch Manueel Therapeut behandelen?
Tot het werkterrein van de orthopedisch manueel therapeut behoort de complexe diagnostiek van klachten die te maken hebben met de houding en het bewegingsapparaat van de mens en de eventuele beperkingen of stoornissen daarvan.
Met name klachten aan de wervelkolom, zoals (lage) rug-, nek- en schouderklachten, kunnen verholpen worden door een orthopedisch manueel therapeut. Ook kunnen bijvoorbeeld langdurige hoofdpijn, instabiliteitsproblemen of klachten na een ongeluk behandeld worden.